![]() |
Lín obecný |
Líni dorůstají zpravidla délky 60 cm a dosahují hmotnosti kolem kilogramu.
Během roku jsou na pultech obvykle mražení, čerství se v rybárnách objevují především v době výlovů, tedy právě nyní. A protože ti druzí jsou chuťově kvalitnější, poradil nám šéfkuchař, co si při jejich nákupu zkontrolovat:
„Čerstvý lín má zlatavé až světlezelené zbarvení, pevnou a pružnou svalovinu, tmavě červené žábry a jasné, lehce vystouplé oko.“
Za nejchutnější se považují líni tzv. porcoví, tedy v délce do 20 cm.
Navíc není nutné tuhle kulinářsky krásnou rybu s delikátní svalovinou před tepelnou úpravou zbavovat kůže. Jemné maso lína si nejlépe rozumí s čerstvými bylinkami, jako jsou estragon, mladý tymián, oregano nebo šalvěj. Zato s kořením u něj zacházíme opravdu velmi zdrženlivě.