Stránky

POSEDY, ŽEBŘÍKY, Postavte si … Skládací žebříkový posed...pod stromem

SRNEC POD POSEDEM

Otevřené žebříkové posedy patří mezi základní

myslivecká zařízení používaná k lovu zvěře ve všech honitbách.Nevýhodou těchto jednoduchých staveb je zejména skutečnost, že myslivec není během čekané chráněn před nepřízní povětrnostních vlivů. Příjemné není ani navlhlé sedátko, případně sníh, který na něm v zimních měsících ulpívá. 

Uvedená negativa však bohatě vyváží jiné přednosti žebříkových posedů
- obvykle jednoduchá konstrukce, nízké pořizovací náklady, otevřený výhled zaručující dokonalý kontakt s přírodou a ve většině případů také mobilita, která umožňuje zařízení v průběhu sezóny přemísťovat v závislosti na momentálních potřebách.

V poslední době se na našem trhu objevuje celá řada skládacích posedů, které jsou konstruovány tak, aby jejich přesuny a postavení na vybraném místě zvládl bez problémů osamocený myslivec.
Většina těchto výrobků je tvořena stabilní kovovou konstrukcí a poskytuje uživateli dostatečný komfort během čekané. Nevýhodou je však jejich vyšší pořizovací cena, eventuálně nároky kladené na manuální zručnost při práci s kovem v případě, že si podobný posed chceme zhotovit svépomocí.

MOBILNÍ POSEDY

OTEVŘENÝ POSED - ŽEBŘÍK
V dnešním příspěvku bych proto rád představil jednoduchou, levnou a tudíž dostupnou alternativu mobilní posedové konstrukce, jejíž výrobu zvládne skutečně každý.

POSED OTEVŘENÝ

Materiálem pro výrobu skládacího posedu jsou běžné střešní latě, které jsou k dostání na všech pilách nebo u obchodníků s řezivem.
K vybudování popisovaného posedu potřebujeme 2 latě v délce 3 m o rozměru 40×60 mm pro stojky žebříku, 7 latí v délce 2 m o rozměru 30×50 mm a 4 latě v délce 1,2 m o rozměru 30×50 mm pro konstrukci ostatních prvků.

Předesílám, že tento počet je vázán na „bezeztrátový“ prořez a kalkuluje se skutečností, že uváděná délka latí je finální po předpokládaném zarovnání obou konců.

Ve skutečnosti jsou tedy zakoupené latě o zhruba 10 cm delší. Z těchto důvodů doporučuji počítat s drobnou rezervou a zejména v obou kratších kategoriích nakoupit několik kusů do rezervy. Cena jednotlivých dílů se také obvykle odvíjí od prodávané délky latí. Je proto výhodnější pořídit dvě latě v délce 2 m než jednu v délce 4 m tam, kde bychom dlouhý díl následně rozřezali.