Stránky

Chkdsk a konzola pro zotavení kontrola disku.Kontrola disku a pokus opravy

Kontrola disku mechanická

Chkdsk (Chkdsk.exe) je nástroj příkazového řádku, který zjišťuje potíže u svazků. 


V případě jejich zjištění se nástroj pokusí o opravu. Nástroj Chkdsk například opraví potíže týkající se chybných sektorů, ztracených clusterů, chyb adresáře a souborů s křížovými odkazy. Chcete-li nástroj Chkdsk používat, je nutné přihlásit se jako správce nebo jako člen skupiny Administrators.

Nástroj Chkdsk je také možné spustit pomocí položky Tento počítač nebo z Průzkumníka Windows.
Poznámky
  • Nástroj Chkdsk vyžaduje při spuštění výhradní přístup ke svazku. Pokud je na diskové jednotce, kterou chcete zkontrolovat, otevřen jeden nebo více souborů, zobrazí proto nástroj Chkdsk okno s dotazem, zda chcete kontrolu disku naplánovat na další restartování počítače.
  • Spuštění nástroje Chkdsk může trvat dlouho v závislosti na počtu souborů a složek, velikosti svazku, výkonu disku a dostupných systémových prostředcích, jako je procesor a paměť.
  • Může se stát, že nástroj Chkdsk v režimu jen pro čtení nezobrazí správné informace.

Spuštění nástroje Chkdsk na příkazovém řádku

  1. Klepněte na tlačítko Start a potom na příkaz Spustit.
  2. Do pole Otevřít zadejte příkaz cmd a stiskněte klávesu ENTER.
  3. Postupujte některým z následujících způsobů:
    • Chcete-li program Chkdsk spustit v režimu jen pro čtení, zadejte na příkazovém řádku příkaz chkdska stiskněte klávesu ENTER.
    • Chcete-li opravit chyby bez skenování svazku a zjišťování chybných sektorů, zadejte na příkazovém řádku příkaz chkdsk svazek:/f a stiskněte klávesu ENTER.
      Poznámka: Jestliže je na pevném disku otevřen jeden nebo více souborů, zobrazí se následující zpráva:
      Program Chkdsk nelze spustit, neboť svazek používá jiný proces. Chcete naplánovat kontrolu tohoto svazku při příštím restartování systému? (A/N)
      Nastavte kontrolu disku zadáním odpovědi A a stisknutím klávesy ENTER. Potom kontrolu disku spusťte restartováním počítače.
    • Chcete-li opravit chyby, vyhledat chybné sektory a obnovit informace, které lze přečíst, zadejte na příkazovém řádku příkaz chkdsk svazek:/r a stiskněte klávesu ENTER.
      Poznámka: Jestliže je na pevném disku otevřen jeden nebo více souborů, zobrazí se následující zpráva:
      Program Chkdsk nelze spustit, neboť svazek používá jiný proces. Chcete naplánovat kontrolu tohoto svazku při příštím restartování systému? (A/N)
      Nastavte kontrolu disku zadáním odpovědi A a stisknutím klávesy ENTER. Potom kontrolu disku spusťte restartováním počítače.

Spuštění nástroje Chkdsk pomocí položky Tento počítač nebo z Průzkumníka Windows

  1. Poklepejte na ikonu Tento počítač a pravým tlačítkem myši klepněte na pevný disk, který chcete zkontrolovat.
  2. Klepněte na příkaz Vlastnosti a pak na kartu Nástroje.
  3. Ve skupinovém rámečku Kontrola chyb klepněte na tlačítko Zkontrolovat. Zobrazí se dialogové okno se skupinovým rámečkem Možnosti kontroly disku.
  4. Postupujte některým z následujících způsobů:
    • Chcete-li nástroj Chkdsk spustit v režimu jen pro čtení, klepněte na tlačítko Spustit.
    • Chcete-li opravit chyby bez skenování svazků a zjišťování chybných sektorů, zaškrtněte políčko Automaticky opravovat chyby a klepněte na tlačítko Spustit.
    • Chcete-li opravit chyby, vyhledat chybné sektory a obnovit informace, které lze přečíst, zaškrtněte políčko Vyhledat a pokusit se obnovit chybné sektory a klepněte na tlačítko Spustit.
    Poznámka: Jestliže je na pevném disku otevřen jeden nebo více souborů, zobrazí se následující zpráva:
    Kontrola jednotky nebyla provedena, protože nástroj pro kontrolu jednotky vyžaduje výhradní přístup k některým souborům na jednotce se systémem Windows. K těmto souborům lze přistoupit až po restartování systému. Chcete naplánovat kontrolu po příštím restartování počítače?
    Nastavte kontrolu disku klepnutím na tlačítko Ano a spusťte ji restartováním počítače.
Když počítač nechce startovat a skončí po post testech – ještě dříve, než se objeví obrazovka s logem Windows, máte téměř jistě problém s pevným diskem. Již jsme na těchto stránkách probrali případy, kdy je poškozený hlavní spouštěcí záznam (MBR, Master Boot Record) nebo poškozený konfigurační soubor pro zavádění systému (soubor boot.ini). V případě, že jste v konzole pro zotavení provedli příkazy fixmbr, fixboot, či bootcfg /-rebuild a počítač stále nestartuje, zkuste ještě zkontrolovat pevný disk programem chkdsk.
Tento diskový program kontroluje integritu dat – to znamená, že dokáže zjistit, zda záznamy v tabulce souborů (MFT, Master File Table) odpovídají tomu, co se na disku skutečně nachází, a případné chyby opravit.
Je také schopen zkontrolovat celý povrch disku – otestovat, zda se dá z každého sektoru (clusteru) číst a zda se dá do něj i zapisovat. Pokud najde sektor, který je nečitelný nebo do něj nejde zapisovat, zařídí, aby jej disk už dále nepoužíval.
Chcete-li příkaz použít v konzole pro zotavení, nastartujte počítač z instalačního CD Windows do konzoly a po přihlášení k instalaci napište chkdsk c:, kde c je písmeno jednotky, kterou chcete kontrolovat, a stiskněte Enter.
chkdsk3
Písmeno jednotky můžete v příkazu vynechat, program chkdsk pak bude kontrolovat jednotku, na které se právě nacházíte. Máte-li v konzole vypsáno:C:\WINDOWS> nebo C:\> a zadáte jen chkdsk a stisknete klávesu Enter, bude se kontrolovat disk C.
Kontrolu disku si můžete vynutit i v případě, že počítač hlásí, že na disku nejsou problémy a není třeba jej kontrolovat. Pro nucenou kompletní kontrolu disku použijte příkaz s parametrem /p, napište tedy příkaz chkdsk c: /p. Právě nucená kontrola dovede odhalit vadné sektory a některé hlubší problémy na disku.
chkdsk5a
Zdroj: Support.Microsoft.com, tipypropc.cz